Hat/Kaligrafi

 

Arapça Hat /Kaligrafi Yarışması

Yarışmaya öğrenciler bireysel olarak katılırlar. Aynı okuldan birden fazla öğrenci yarışmaya katılabilir.

i.              Her yarışmacı öğrenci için okul idaresi tarafından bir danışman öğretmen belirlenir. Danışman öğretmen, öğrenci çalışmasına rehberlik eder ve çalışmanın bizzat öğrenci tarafından yapılmasını sağlar.

ii.             Öğrenciler sadece bir eserle yarışmaya katılabilirler.

iii.            Eşit yarışma şartlarını sağlamak amacıyla yarışmaya katılacak eserler, başvuru modülünde belirtilen metinlerin dışında seçilemez.

iv.            Yarışmaya katılan eserler taklit, kopya, bir başka yerde daha önce yayımlanmış veya sergilenmiş olmamalıdır.

v.             Yarışmaya katılan eserler, klasik hat sanatları için çerçeveli (camekânsız) levha halinde gönderilir. Levhalar 40x60 cm’den küçük, 60x70 cm’den büyük olamaz. Yazı sahası kâğıdın yaklaşık 2/3’ünü doldurmalıdır.

vi.            Yarışmacılar, söz konusu ölçüler arasında kalmak kaydı ile eserlerini; kare, dikdörtgen, dikey, yatay, daire veya elips şeklinde hazırlayabilirler.

vii.           Satır halindeki yazılarda, gerekirse ilk, orta veya son satırda metinlerin sağ ve solunda koltuk tabir edilen eşit boşluklar bırakılabilir.

viii.          Modern hat sanatı ve grafiti tarzı eserlerle yarışmaya katılanlar, eserlerini 100×80 ebadındaki tablolara yaparlar. Bu tarz eserlerde sprey, marker, kara kalem kullanılabilirler.

ix.            Yarışmaya sunulan eserler, klasik ve modern hat sanatı esaslarına göre değerlendirilir. Manayı bozacak derecede tertip ve teşrifat hataları olan, bariz imla hatası bulunan ve diğer şekil ve şartlara riayet edilmemiş levhalar -sanat değeri ne olursa olsun- değerlendirme dışı bırakılır.

x.             Yarışmacılar, eserlerinde istediği renk mürekkebi kullanabilir. Levhalar, klasik renklerde aharlı kâğıda yazılır. Kuşe, beyaz kâğıt ve benzeri aharsız kâğıda yazılan levhalar değerlendirmeye alınmazlar.

xi.            Katılımcılar, Yarışma Koordinasyon Merkezi adresine eserlerini posta yoluyla gönderilir veya elden teslim edilir. Posta ile gönderilen eserlerin kaybolmasından, zedelenmesinden veya gecikmesinden Yarışma Koordinasyon Merkezi sorumlu değil.

xii.           Katılımcı öğrenciler; fotoğraflı öğrenci belgesi, okul iletişim bilgileri, varsa şahsi e-posta adresini de belirten belgeleri, kendi imzası ile beraber üzerinde rumuz yazılı (isimsiz) zarfa koyarak, levha ile birlikte, Yarışma Koordinasyon Merkezine gönderirler. Danışman öğretmen de www.arapcayarismalari.org.tr adresindeki forma kendine ait bilgileri doldurur.

xiii.          Öğrenciler eserlerini hazırlarken şu özelliklere dikkat etmeleri gerekmektedir:

-Celî sülüs: Kalem ağzı 6 mm’den az olmayacaktır.

-Sülüs: Kalem ağzı 1,5 mm’den az, 3 mm’den çok olmayacaktır.

-Sülüs-nesih: Sülüs kalem ağzı 1,5 mm’den az, 3 mm’den çok; nesih kalem ağzı ise 1 mm’den çok olmayacaktır.

-Celî tâ’lîk: Kalem ağzı 8 mm’den az olmayacaktır.

-Celî dîvanî: Kalem ağzı 5 mm’ den az olmayacaktır.

xiv.          Yarışmada hat türleri ayrı ayrı sınıflanmayacak; klasik ve modern, tüm türler içinden ilk 3 belirlenecektir.

xv.           Yarışmaya gönderilen eserlerin telif hakları, Yarışma Koordinasyon Merkezine aittir. Ayrıca hiçbir eser iade edilmeyecektir.

xvi.          Hat yarışmasında il ve bölge elemeleri yapılmayacak, bütün eserler Türkiye genelinde değerlendirmeye tabi tutulacaktır.

 

6.Arapça Yarışmalarında yarışacak hat/kaligrafi seçeneklerini bilgisayarınıza indirmek için burayı tıklayınız.