Metin Canlandırma

Metin Canlandırma Yarışması

Arapça Metin Canlandırma yarışması bir çok kişinin tahmin ettiğinin aksine hutbe okuma yarışması değildir. Yarışmanın ana amacı Arapça metinlerin doğru bir dil vurgusu ile canlandırılmasıdır. Yarışma için seçilen bazı metinler edebî içerikli olup dilin en iyi kullanıldığı, anlamı oldukça derin metinlerdir. Bazı metinler ise veciz üsluplarla hikayelerin canlandırılmasını hedeflemektedir. Birkaç kişilik küçük bir tiyatro uygulaması gibi değerlendirilecek bu yarışma türünde öğrencilere sahnede konuşma kabiliyeti kazandırılması hedeflenmektedir.

i.              Metin canlandırma yarışması, Arapça metinlerin doğru seslendirilmesi ve metnin canlandırılması ile ilgili bir yarışmadır.

ii.             İcra edilecek metinler, Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından on adet olarak belirlenir. Yarışmaya katılacak olan öğrenciler, on adet metinden birini seçerek yarışmaya katılır. Bir ilden üç farklı okul tarafından seçilen metin, sistem tarafından otomatik olarak kapatılır.

iii.            Öğrencinin sahneye çıkış sırası bilgisayarda çekilen kura ile Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından daha önceden belirlenir ve internet sitesinden ilan edilir.

iv.            Yarışma esnasında canlandırma metni ezbere okunur. Öğrenciler yarışmaların bütün aşamalarında aynı metin ezberi ile yarışmalara katılır.

v.             Yarışma esnasında sadece Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan canlandırma metninin tercümesi sahnede görsel sunu olarak yansıtılabilir. Okulların kendi hazırladıkları sunular yansıtılamaz. Sunuda fon müziği olarak Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından belirlenen müzik görsel sununun içerisinde kullanılır. Müziğe herhangi bir müdahale yapılması söz konusu olamaz. Tercümelerin, sunuların ve fon müziğinin puanlamaya bir katkısı yoktur. Yarışmacının istememesi durumunda fon müziği veya sunu kullanılmaz.

vi.            Metin canlandırmada metnin türüne göre yarışmada okulları en az bir en fazla dört öğrenci temsil edebilir. Metnin türüne göre öğrenciler kıyafet ve kostüm giyebilir. Ancak herhangi bir dekor hazırlanmaz.

vii.           Canlandırma metni okunurken, dekor, ışık takip sistemi kullanılamaz, özel sahne düzeni ve canlı müzik icraları yapılamaz. Bunların kullanılmasının engellenmesi seçici kurulun görevi olup, ısrarla kullanılmak istenmesi halinde söz konusu dekor ve el eşyaları için herhangi bir puan verilmez.

viii.          Yarışmacının canlandırma metnine ilave ve metin üzerinde değişiklik yapma hakkı yoktur.

ix.            Puanlama 100 puan üzerinden yapılır. Puan dağılımı şu şekildedir:

                Ezber (25),

                Telaffuz (20),

                Tonlama (20),

                Jest ve mimik (15),

                Konuya hâkimiyet (10),

                Sahneyi kullanma (10)

 

6.Arapça yarışmalarına katılacak okullarımızca seçilmesi gereken metin canlandırma dokümanlarına ulaşmak için burayı tıklayınız.