Bilgi Yarışmaları


Arapça Bilgi Yarışması’nın soruları İmam Hatip Lisesi Arapça müfredatına paralel olarak çoktan seçmeli test şeklinde yapılacaktır. Genel Arapça bilgisi esas alınacağından okullar arası elemelerde daha üst düzeyde sorular da yer alabilir. Bilgi yarışmasında çıkacak olan soru türleri:

  • Arapça kelime bilgisi (Kelime anlamı, eş anlamlı, zıt anlamlı kelime bilgisi)
  • Okuduğunu anlama
  • Cümle ve kelime sıralama
  • Tercüme edebilme (Arapçadan Türkçeye-Türkçeden Arapçaya)
  • Pratik diyalogları tamamlama
  • Temel Arapça dilbilgisi (Sarf ve Nahv)
  • Dinlediğini anlama şeklindedir.


İl içi Bilgi Yarışması

a) İl içi bilgi yarışmalarında yarışmacılar okul idaresinin gerekli gördüğü durumlarda değiştirilebilir.
b) Sorular, cevap anahtarı ile birlikte, bir nüsha halinde jüriye kapalı zarf içerisinde verilecektir. Zarflarda her bir yarışma grubu için 15 asıl 5 yedek soru yer alır.
c) Soru ve cevap slayt ile ekrandan gösterilir. Yarışmada her bir soru 10 puan olarak hesaplanır. 15. sorunun sonunda eşitlik durumunda, 5 soruluk yedek sorulara geçilir, eşitlik bozuluncaya kadar yedek soruların tamamı sorulur.
d) Beş şıklı çoktan seçmeli sorular, yarışmacı ekiplere sesli olarak sorulmaz, sorular yarışmacılara yazılı olarak verilir. Sorular verilip, süresi içinde cevabı yazıldıktan sonra, cevap tabelası jürinin ve seyircinin görebileceği şekilde gösterilir. Bundan sonra sunucu soruyu yüksek sesle okuyarak, cevapların doğru veya yanlış olduğu jüri başkanının onayından sonra sunucu tarafından açıklanır. Sunucu yarışmanın akışından ve cevap sürelerinin takibinden sorumlu olacaktır.
e) Yedek soruların sorulması ile ilgili olarak:

i. Yarışmada sadece birinci belirlenecekse yedek sorular asıl soruların sonunda eşit olarak en yüksek puanı alan okullara sorulur. Diğer okullara soru sorulmaz.
ii. Yarışmada birinci belirlenmiş ancak ikincilik durumunda eşitlik varsa asıl soruların sonunda puanı eşit olan ikincilere yedek sorular sorulur. Diğer okullara soru sorulmaz.
iii. Yarışmada birinci ve ikinci belirlenmiş, üçüncünün belirlenmesinde eşitlik varsa sadece eşit olan okullar arasında üçüncülük için yedek sorular sorulur.
iv. Yedek sorularda ilk yanlış cevabı veren okul elenir. Yarışan okulların aynı anda yanlış cevap vermesi halinde bir sonraki soruya geçilir.
v. Yedek soruların sonunda da eşitliğin bozulmaması halinde jüri tarafından kura çekilerek kazanan okul belirlenir. 5 soru dışında yedek soru sorulmaz.

f) Yarışmada sorulan sorulardan birisinin yanlış olduğuna jüri karar verirse, soru tamamen iptal edilir, hatalı soru üzerinde düzeltmeye gidilmez. Böyle bir durumda iptal edilen sorunun yerine yedek soru sorulmaz.
g) Yarışma ile ilgili yapılan itirazlar, yarışmanın akışının bozulmaması için, yazılı olarak yapılır; jüri, itirazı yarışma bittikten sonra on beş dakika içinde değerlendirerek kararı açıklar. Jürinin verdiği karar kesindir. Jürinin kararına yapılan itirazlarla başka makamlara yapılan itirazlar dikkate alınmayacaktır.
h) Dinleme sorularında önce ses/görüntü dosyası dinletilir, soru kağıtları daha sonra dağıtılır. Bir ses/görüntü dosyasından birden fazla soru sorulabilir.

 

Bilgi Yarışması Bölge Finali

a) İl birincisi olan, bulunduğu ilde tek İmam Hatip Lisesi olan veya bulunduğu ilde yalnızca kendisi başvuruda bulunmuş olan okullar bölge yarışmalarında doğrudan ilini temsil eder.
b) İlleri temsil eden okullar kendi bölgelerinde il yarışmalarında geçerli olan ilkelere göre yarışırlar.
 


Bilgi Yarışması Türkiye Yarı Finali ve Türkiye Finali
 

a) Bölge birincileri Türkiye yarı finalinde bölgelerini temsil ederler.
b) Okullar, bilgi yarışmaları Türkiye yarı finali ve Türkiye finalinde il içi yarışmalarında belirtilen ilkeler doğrultusunda yarışırlar.

 


DİNLEME SORULARI:

Bilgi yarışmasındaki sorular içerisinde dinleme sorularının özel bir anlamı vardır. Bu sorularla daha önceki yıllarda ihmal edilen Arapça dinleme konusuna vurgu yapılmaktadır. Öğrencilerin Arapça görsel ve işitsel malzemeleri izleyerek yarışmalara çalışmaları hedeflenmektedir. Öğrencileri yarışmalara hazırlayan öğretmenlerin konu ile ilgili çabaları yarışma koordinasyon merkezi tarafından gözlemlenmektedir.

15 sorudan oluşan Arapça Bilgi yarışmalarının 14 ve 15. sorularında sorulan Arapça dinleme soruları sitemize konulacak 30 videodan sorulacaktır. Yarışma takımlarımızın çalışmaları esnasında kendilerini de geliştirmelerini hedefleyen bu sistem sayesinde öğrencilerimizin soruları daha kolay cevaplaması hedeflenmiş, eğlenerek öğrenme sürecine katkı sağlanmak istenmiştir.

Videoları izlemek için tıklayınız.

 

1) Bilgi Dalı'na ilişkin örnek sorulara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

2) Bilgi Dalı'na ilişkin örnek sorulara ulaşmak için lütfen tıklayınız.

 


 

2013 Uluslararası Arapça Yarışmaları,Tüm hakları saklıdır. - digibee