Şiir Okuma

Arapça etkinlik yarışmalarında şiir dalının seçilmesinde ana amaç modern ve klasik dönem Arap şiirinin öğrenciler tarafından tanınması ve öğrencilerin şiirleri ezberleyerek Arapça cümle kalıplarını kavraması şeklindedir. Dilin doğru telaffuzu, anlama uygun okuma, şiirdeki kelimeleri ve manayı öğrenme, klasik dönemden beri var olan şiir ezberleme geleneğini yaşatma yarışmanın bu bölümünün temel amaçlarındandır. Öğrenciye kitle önünde ezbere şiir okuma, jest ve mimiklere dikkat ederek hitap etme gibi alışkanlıklar kazandırmayı da hedefleyen yarışma, İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin kişisel gelişimlerine de bir katkı sağlamayı hedeflemektedir.

 

Arapça Şiir Okuma Yarışması

a) Seslendirilecek şiirler Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından üç ayrı grupta beşer metin olarak belirlenir. Yarışmaya katılacak olan öğrenciler her bir gruptan bir adet şiiri seçerek yarışmaya üç şiir ezberi ile katılır.
b) Yarışma esnasında ezberlenen şiirlerden sadece birisi ezbere okunur. Öğrencinin okuyacağı şiir yarışma günü jüri tarafından öğrenciye bildirilir. Öğrencinin okuyacağı şiir bilgisayarda çekilen kura ile Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından daha önceden belirlenir. Öğrencinin ezberlemiş olduğu üç şiirden hangisini okuyacağı kapalı zarf içerisinde jüriye teslim edilir.
c) Yarışma esnasında sadece Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan şiirin tercümesi sahnede görsel sunu olarak yansıtılabilir. Okulların kendi hazırladıkları sunular yansıtılamaz. Sunuda fon müziği olarak YKM tarafından belirlenen müzik görsel sununun içerisinde kullanılır. Müziğe herhangi bir müdahale yapılması söz konusu olamaz. Tercümelerin, sunuların ve fon müziğinin puanlamaya bir katkısı yoktur. Yarışmacının istememesi durumunda fon müziği veya sunu kullanılmaz.
d) Şiir okunurken figüran, dekor, ışık takip sistemi kullanılamaz, özel sahne düzeni ve canlı müzik icraları yapılamaz.
e) Yarışmacının şiir metnine ilave ve metin üzerinde değişiklik hakkı yoktur.
f) Puanlama 100 üzerinden ezber (40), telaffuz (20), tonlama (10), konuya hakimiyet (10), sahneyi kullanma (10), jest ve mimik (10) şeklinde yapılır.


Şiir Dalı'nda kullanılacak metinlere oluşmak için lütfen tıklayınız.

2013 Uluslararası Arapça Yarışmaları,Tüm hakları saklıdır. - digibee