Hitabet Yarışması

Arapça Hitabet yarışması bir çok kişinin tahmin ettiğinin aksine hutbe okuma yarışması değildir. Yarışmanın ana amacı Arapça metinlerin doğru bir dil vurgusu ile canlandırılmasıdır. Yarışma için seçilen bazı metinler edebî içerikli olup dilin en iyi kullanıldığı, anlamı oldukça derin metinlerdir. Bazı metinler ise veciz üsluplarla hikayelerin canlandırılmasını hedeflemektedir. Tek kişilik tiyatro uygulaması gibi değerlendirilecek bu yarışma türünde öğrencilere sahnede konuşma kabiliyeti kazandırılması hedeflenmektedir.

 

Arapça Hitabet Yarışması

a) Hitabet yarışması Arapça metinlerin doğru seslendirilmesi ve metnin canlandırılması ile ilgili bir yarışmadır.
b) Seslendirilecek hitabet metinleri Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından üç ayrı grupta beşer metin olarak belirlenir. Yarışmaya katılacak olan öğrenciler her bir gruptan bir adet hitabet metnini seçerek yarışmaya üç metin ezberi ile katılır. Yarışma esnasında hitabet metni ezbere okunur.
c) Yarışma esnasında ezberlenen hitabet metinlerinden sadece birisi ezbere okunur. Öğrencinin okuyacağı hitabet metni, yarışma günü jüri tarafından öğrenciye bildirilir. Öğrencinin okuyacağı hitabet metni bilgisayarda çekilen kura ile Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından daha önceden belirlenir. Öğrencinin ezberlemiş olduğu üç hitabet metninden hangisini okuyacağı kapalı zarf içerisinde jüriye teslim edilir.
d) Yarışma esnasında sadece Yarışma Koordinasyon Merkezi tarafından hazırlanan hitabet metninin tercümesi sahnede görsel sunu olarak yansıtılabilir. Okulların kendi hazırladıkları sunular yansıtılamaz. Sunuda fon müziği olarak YKM tarafından belirlenen müzik görsel sununun içerisinde kullanılır. Müziğe herhangi bir müdahale yapılması söz konusu olamaz. Tercümelerin, sunuların ve fon müziğinin puanlamaya bir katkısı yoktur. Yarışmacının istememesi durumunda fon müziği veya sunu kullanılmaz.
e) Hitabet metni okunurken figüran, dekor, ışık takip sistemi kullanılamaz, özel sahne düzeni ve canlı müzik icraları yapılamaz.
f) Yarışmacının hitabet metnine ilave ve metin üzerinde değişiklik yapma hakkı bulunmamaktadır.
g) Puanlama 100 puan üzerinden ezber (40), telaffuz (20), tonlama (10), konuya hâkimiyet (10), sahneyi kullanma (10), jest ve mimik (10) değerlendirilerek yapılır.

Hitabet Dalı'nda kullanıcak metinlere ulaşmak için lütfen tıklayınız.

2013 Uluslararası Arapça Yarışmaları,Tüm hakları saklıdır. - digibee